کاوش موضوع میکروگلیا
صفحه اصلی
میکروگلیا
میکروگلیا (Microglia) یا ریزپیبانها یاختههایی کوچک و غیرعصبی و میانبافتی با منشأ میانپوستی هستند که بخشی از ساختار حمایتی دستگاه عصبی مرکزی را تشکیل میدهد.
میکروگلیا ۵ تا ۲۰ درصد کل جمعیت سلولهای گلیایی را تشکیل میدهند.
این سلولها اولین جمعیت از سلولهای دستگاه عصبی مرکزی میباشند که در مقابل آسیبها، عفونتها و واکنشهای التهابی مغزی نظیر بیماری آلزایمر، مالتیپل اسکلروزیز (ام اس)، انسفالوپاتی و بیماریهای پریونی پاسخگو میباشند.
میکروگلیا اعمالی شبیه ماکروفاژهای بافتهای دیگر دارند که میتوان به فاگوسیتوز میکرو ارگانیسمهای مهاجم و سلولهای آسیب دیده، عرضه آنتیژن و تولید سیتوکین و تولید کموکاینها، تولید ایی کوزانوئیدها، اجزای کمپلمان، اسیدهای آمینه محرک مثل گلوتامات، پروتئینازها، رادیکالهای اکسیدایتو و نیتریک اکسید و پروتئین شوک حرارتی hsp ۷۰ اشاره نمود.
بر اساس مطالعات تکوینی و پاتوفیزیولژی سه فرم قابل شناسایی برای میکروگلیا تعریف شدهاست.
الف ـ میکروگلیا منشعب (Ramified) یا میکروگلیای در حال استراحت (Resting) در دستگاه عصبی مرکزی نرمال و بالغ و شرایط غیر پاتولژیک میباشد.
ب ـ میکروگلیا فعال شده (Activated) میکروگلیای غیرفاگوسیتیک که در نواحی واکنشهای ثانویه بعلت قطع عصب و التهاب CNS یافت میشوند.
ج ـ میکروگلیای واکنش دهنده (Reactive) یا میکروگلیای فاگوسیتیک که در نواحی عفونی و نواحی دژنره شده نورونی یافت میشوند. در طی بیماری و آسیب CNS، میکروگلیا تغییراتی در شکل و ظاهر شان نشان میدهند. در حالت استراحت میکروگلیا بسیار منشعب با سیتوپلاسم دور هستههای کم میباشند. به محض صدمه پاتولژیک این سلولها هاپرتروفی پیدا میکنند و ضمائمشان کوتاه و پرپشت میشود.... بیشتر در ویکی پدیا